Broodje bapao
Bapao’s zijn gestoomde broodjes die via Indonesië hun weg vonden naar Nederland. Ze worden traditioneel gevuld met gekruid vlees, groente of een zoete vulling zoals kokos of pinda. Let er bij een groentevulling wel op dat je ingrediënten gebruikt die niet te veel vocht loslaten.

- Recepten met
- Vlees, Kan vegetarisch, Kan vegan, Lactosevrij
- Menugang
- Lunch, Traktatie/Tussendoortje
- Bereidingstijd
- 60 minuten
- Rijstijd
- 30 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 10 portiesVoor het deeg:
- 500 gram Schär mix Bröt*
en wat extra - 10 gram gedroogde gist
- 16 gram suiker
- 1 eetlepel psylliumvezels*
- 320 gram water
- 50 milliliter zonnebloemolie
Voor de vulling:
- 500 gram rundergehakt**
- 1 theelepel sambal
- 3 tenen knoflook
- 1 ui gesnipperd
- 3 eetlepel curry (glutenvrij)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain-keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Vervang voor een vegan variant het gehakt door glutenvrij vegan rul gehakt of door 1 extra ui en 1 winterwortel in kleine blokjes.
Benodigdheden
- Vuurvast schaaltje
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Mengkom
- Mixer met kneedhaken
- Ovenschaal
- Bakplaat
- Ovenrooster
- Schone theedoek
- Koekenpan
- Zeef
- Eetlepel
- Bakpapier
- Schaar
- Rijststomer, stoommand, stoompan of een vergiet boven een pan met water met daarop de deksel.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 40 graden boven- en onderwarmte.
- Zet een bakje water onderin de oven.
- Meng voor het deeg de broodmix, gist, suiker en psylliumvezels goed door elkaar.
- Doe het water en de olie erbij.
- Mix het met een mixer met kneedhaken tot het een stevig deeg is.
- Doe het deeg in een ovenschaal en zet deze op een bakplaat in het midden van de oven.
- Hang over een rooster een warme vochtige theedoek.
Schuif dit rooster met de natte theedoek twee richels boven de bakplaat met broodjes. - Laat het deeg ongeveer 30 minuten in een uitgeschakelde oven rijzen tot het een dubbele hoeveelheid heeft.
- Bak het gehakt ondertussen rul.
- Voeg daarna de uien en de rest van de ingrediënten toe en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Proef of het gehakt de juiste smaak heeft.
Het mag best wat pittig zijn. - Doe de vulling, als deze klaar is, in een zeef en laat het goed uitlekken.
- Haal het gerezen brooddeeg uit de oven.
- Strooi meel op het werkblad en voeg een klein beetje extra meel aan het deeg toe tot een soepel deeg ontstaat dat net niet meer aan de handen kleeft.
Let op dat het deeg niet te droog wordt, dan "barst" het en wil het niet meer rijzen. - Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en rol er balletjes van.
- Maak een balletje tussen de handpalmen plat, ongeveer ter grootte van een pitabroodje.
Let erop dat deze overal dezelfde dikte heeft. - Leg 1-2 eetlepels van het gehaktmengsel in het midden van het deeglapje en vouw het dubbel, te beginnen in het midden en werk dan naar de buitenkant toe.
- Druk het flapje met de handen weer stevig tot een bal.
Zorg dat de lucht eruit is. - Knip van bakpapier kleine rondjes van 4-5 cm doorsnee ter grootte van de onderkant van het broodje.
Leg elk broodje op een eigen bakpapiertje. - Stoom de broodjes op het bakpapier in 10 minuten gaar in een stoompan. Heb je een stoompan met meerdere etages, wissel dan na vijf minuten de etages om; onderin de pan gaat het harder dan bovenin.
- Haal de broodjes uit de stoompan, verwijder het bakpapier en laat ze op een rooster afkoelen.
Als je de broodjes eruit haalt, zijn ze nog plakkerig. dit wordt droog als ze afkoelen.
Tips & Trucs
Verpak de bapao als ze afgekoeld zijn per stuk in een plastic zakje of magnetronfolie en vries ze in. Verwarm ze 1-1½ minuut in het zakje op vol vermogen in de magnetron.